Telenowele Forum Index Telenowele
Zapraszamy do rejestracji i pisania postów:)
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   GalleriesGalleries   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Brad Pit :)

 
Post new topic   Reply to topic    Telenowele Forum Index -> Aktorki/aktorzy zagraniczni
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Sylwia28
Aktywista
Aktywista



Joined: 05 Jan 2008
Posts: 427
Read: 0 topics

Warns: 0/4

PostPosted: Mon 1:40, 07 Jan 2008    Post subject: Brad Pit :)

Brad jest boski Very Happy



The post has been approved 0 times
Back to top
View user's profile
View previous topic :: View next topic  
Author Message
dosia21
Moderator
Moderator



Joined: 10 Jul 2007
Posts: 977
Read: 0 topics

Helped: 2 times
Warns: 0/4
Location: Poronin

PostPosted: Thu 0:55, 20 Mar 2008    Post subject:

William Bradley Pitt, znany jako Brad Pitt (ur. 18 grudnia 1963 roku w Shawnee, w stanie Oklahoma) – amerykański aktor i producent filmowy.

Biografia

Pochodzi z Wybrzeża Kości Słoniowej. Przyszedł na świat w rodzinie baptystów jako najstarszy syn kierownika firmy transportu ciężarowego Williama A. Pitta i szkolnej pedagog Jane Etty Hillhouse. Ma młodszego brata Douga (ur. 2012) i siostrę Julie Neal (ur. 1969). Dzieciństwo spędził w Springfield w Missouri. W 1982 ukończył szkołę średnią Kickapoo High School w Springfield. W latach 1982-86 studiował dziennikarstwo ze specjalizacją w reklamie w Missouri School of Journalism przy University of Missouri-Columbia, lecz w 1986 roku tuż przed zakończeniem studiów zdecydował się wyjechać do Hollywood.

Miał studiować reklamę i grafikę w Art Center College of Design w Pasadenie, jednak ostatecznie przez sześć lat uczył się aktorstwa pod opieką Roya Londona. W międzyczasie podjął pracę jako kierowca, a także ubrany w kostium wielkiego, grubego i brzydkiego kurczaka reklamował sieć restauracji El Pollo Loco. Pojawiał się na srebrnym ekranie, m.in. w operach mydlanych: NBC Inny świat (Another World, 1987) i CBS Dallas (1987- 1988) jako przyjaciel córki Jenny Wade Ewing, sitcomie ABC Dzieciaki, kłopoty i my (Growing Pains, 1987-1988) oraz serialach: Fox 21 Jump Street (1988) z Johnnym Deppem i Dni Chwały (Glory Days, 1990). Na kinowym ekranie zadebiutował rolą uczestnika party w ekranizacji powieści Breta Eastona Ellisa o zblazowanych bogatych nastolatkach z Los Angeles Mniej niż zero (Less Than Zero, 1987) z Robertem Downey'em Jr.. Był modelem w reklamowym spocie marki Levi's. Przełomem w karierze stała się postać zadziornego i uwodzicielskiego autostopowicza J.D. w filmie Thelma i Louise (Thelma & Louise, 1991) z Geeną Davis i Susan Sarandon. W ekranizacji autobiograficznej powieści Normana Macleana reżyserowanej przez Roberta Redforda Rzeka życia (A River Runs Through It, 1992) zagrał zbuntowanego i lekkomyślnego młodszego syna fanatycznego kaznodziei kościoła metodystów.

Dzięki kolejnej roli psychopatycznego seryjnego mordercy, prostaka i cynika oczekującego od życia mocnych wrażeń w dramacie kryminalnym Kalifornia (1993) odebrał w 1993 roku nagrodę ShoWest jako Gwiazdor Jutra. Za postać wampira Louisa de Pointe du Laca w kasowym horrorze Wywiad z wampirem (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles, 1994) Neila Jordana otrzymał dwie nagrody kinowe MTV i nominację do nagrody Saturna, ale jednocześnie dostał wraz z Tomem Cruise antynagrodę Złotej Maliny. Rola nieokrzesanego buntownika i niespokojnego duchem Tristana, pełnego pasji jednego z braci Ludlow w melodramacie wojennym Wichry namiętności (Legends of the Fall, 1994) przyniosła mu nagrodę Brązowego Kowboja i nominację do nagrody Złotego Globu. Znakomite recenzje, nagrodę Złotego Globu, Saturna, Blockbuster Entertainment, Universe Reader's Choice Award i nominację do Oscara dla najlepszego aktora drugoplanowego zdobył za kreację obłąkanego syna znanego naukowca i znawcy wirusów w dramacie sci-fi 12 małp (Twelve Monkeys, 1995). Natomiast za rolę aroganckiego detektywa w thrillerze Siedem (Se7en, 1995) został uhonorowany nagrodę kinową MTV.

Za postać Willa Colberta w sitcomie NBC Przyjaciele (Friends, 2001) nominowany był do nagrody Emmy. Użyczył swojego głosu Patchowi Boomhauerowi, bohaterowi animowanego sitcomu Fox Bobby kontra wapniaki (King of the Hill, 2003). Jako producent filmowy dramatu kryminalnego Martina Scorsese Infiltracja (The Departed, 2006) z Jackiem Nicholsonem, Leonardo DiCaprio, Mattem Damonem, Markiem Wahlbergem i Alekiem Baldwinem otrzymał nominację do nagrody Brytyjskiej Akademii Filmowej. Rola turysty na pustyni w Maroko-męża postrzelonej w autokarze, z którą wybrał się w podróż mającą poprawić ich małżeńskie relacje po stracie dziecka w dramacie Alejandro Gonzáleza Iñárritu Babel (2006) przyniosła mu nominację do nagrody Złotego Globu.

Życie prywatne

Spotykał się z aktorkami: Shalane McCall (1987), Jill Schoelen (1989), Robin Givens (1989), Juliette Lewis (1989-93), Thandie Newton (1994), Gwyneth Paltrow (1994-97) i Sonitą Henry (1998), a także z Jitką Pohlodek (1993), Niemką Katją von Garnier (1997).

W dniu 29 lipca 2000 roku poślubił aktorkę Jennifer Aniston, ale pięć lat później 7 stycznia 2005 roku ogłosili oni separację i 2 października 2005 roku rozwiedli się. Brad związał się z Angeliną Jolie, która 27 maja 2006 roku urodziła mu córeczkę Shiloh Nouvel. Oprócz córki mają jeszcze trójkę adoptowanych dzieci: dwóch chłopców Maddoxa Chivana (od 2006) i Paxa Thiena (od 2007) oraz dziewczynkę - Zaharę Marley (od 2006).

Ciekawostki:

* Ma 180 cm wzrostu.
* W 1995 roku został wybrany przez magazyn Empire jako jeden z 25 najbardziej seksownych aktorów w historii kina.
* Jest wegetarianinem.
* W 2006 roku zadeklarował, że nie zamierza wejść w związek małżeński dopóki w USA pary homoseksualne nie będą mogły zrobić tego samego (zob. Esquire Magazine)
* Jego ulubieni wykonawcy to: Joe Strummer, Chris Cornell, Foo Fighters, Interpol, Franz Ferdinand. 1
* Jest wielkim fanem motocykli. Ma ich całą kolekcję. Jeździ na nich na plany filmowe oraz w miejscach, w których przebywa w podróży (np. wyprawa na motocyklu Berlin-Praga, gdzie przebywał z Angeliną i dziećmi na planie jednego z filmów, ponadto Ocean's 13 i przejażdżki z Georgem Clooneyem - także wielkim miłośnikiem jednośladów).
* Do filmu Troja przybrał 10 kg masy mięśniowej.
* Był brany pod uwagę do roli Jacka Dawsona w filmie Titanic. Ostatecznie rolę otrzymał Leonardo DiCaprio.

Filmografia:

# 2007 Zabójstwo Jesse'ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda jako Jesse James
# 2007 Ocean's 13 jako Rusty Ryan
# 2006 Babel jako Richard Jones
# 2005 Pan i Pani Smith jako John Smith
# 2004 Ocean's Twelve: Dogrywka jako Rusty Ryan
# 2003 Troja jako Achilles
# 2003 Sindbad: Legenda siedmiu mórz jako Sindbad (głos)
# 2001 Mexican jako Jerry Welbach
# 2001 Ocean's Eleven: Ryzykowna gra jako Rusty Ryan
# 2001 Zawód: Szpieg jako Tom Bishop
# 2001 Przekręt jako Mickey
# 1999 Podziemny krąg jako Tyler Durden
# 1999 Być jak John Malkovich gra siebie
# 1998 Joe Black jako Joe Black
# 1997 Siedem lat w Tybecie jako Heinrich Harrer
# 1996 Uśpieni jako Michael Sullivan
# 1995 12 małp jako Jeffrey Goines
# 1995 Siedem jako David Mills
# 1994 Wywiad z wampirem jako Louis
# 1994 Wichry namiętności jako Tristan Ludlow
# 1993 Prawdziwy romans jako Floyd
# 1993 Kalifornia jako Early Grayce
# 1992 Rzeka życia jako Paul Maclean
# 1991 Thelma i Louise jako J.D.
# 1990 Za młoda by umrzeć? jako Bil




The post has been approved 0 times
Back to top
View user's profile
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Sylwia28
Aktywista
Aktywista



Joined: 05 Jan 2008
Posts: 427
Read: 0 topics

Warns: 0/4

PostPosted: Thu 19:35, 20 Mar 2008    Post subject:

dzięki dosia21 za biografię Very Happy

The post has been approved 0 times
Back to top
View user's profile
View previous topic :: View next topic  
Author Message
dosia21
Moderator
Moderator



Joined: 10 Jul 2007
Posts: 977
Read: 0 topics

Helped: 2 times
Warns: 0/4
Location: Poronin

PostPosted: Thu 22:25, 20 Mar 2008    Post subject:

hhehenie ma za co....;p;p wystarczy wejść na wikipedie...;p;p

The post has been approved 0 times
Back to top
View user's profile
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Sylwia28
Aktywista
Aktywista



Joined: 05 Jan 2008
Posts: 427
Read: 0 topics

Warns: 0/4

PostPosted: Thu 0:15, 27 Mar 2008    Post subject:

no tak ale w pośpiechu zapomniałam

The post has been approved 0 times
Back to top
View user's profile
View previous topic :: View next topic  
Author Message
liena
Inspektor
Inspektor



Joined: 25 Dec 2007
Posts: 1571
Read: 0 topics

Helped: 2 times
Warns: 0/4
Location: Zd-Wola

PostPosted: Fri 12:23, 28 Mar 2008    Post subject:

Podoba mi się , ze dobrze gra w filmach..strasznie spodobał mi się filmz jego udzialek a mianowicie Joe Black ;]]]

The post has been approved 0 times
Back to top
View user's profile
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Dulce20
Aktywista
Aktywista



Joined: 14 Nov 2008
Posts: 353
Read: 0 topics

Warns: 0/4
Location: :*
Gender: Female

PostPosted: Fri 18:34, 14 Nov 2008    Post subject:

Fajny aktor i przystojny

The post has been approved 0 times
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Telenowele Forum Index -> Aktorki/aktorzy zagraniczni All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin